Content Management System vs Learning Management System

Content management system (CMS) och learning management system (LMS) är två olika system med olika alternativ. Men vilket system är bäst att använda? CMS eller LMS? Du kan antingen välja att använda ett mer passivt system, eller ett system som elever blir aktivt involverade i. Den här artikeln beskriver skillnaden mellan CMS och LMS.

CMS

CMS står för: Content Management System

Om du vill skapa din egen blogg eller hemsida så kan du börja från grunden. Du kan börja från skript genom att använda Java, HTML eller CSS. Om du skapar en hemsida och du inte är bekant med teknologin så är det bäst att använda ett beprövat CMS. CMS kräver inte lika mycket teknologisk kunskap som att bygga från grunden :) Å andra sidan så får du chansen att göra ditt arbete mer personligt om du bygger från grunden. Alternativen är ändlösa helt enkelt. Genom att använda ett CMS så kan användare med lämplig tillgång ändra, lägga till och visa innehåll. Användare med lägre nivå av tillgång kan endast visa innehåll.

Exempel på Content Management Systems

WordPress

Möjligtvis det mest välkända exemplet på CMS. Det finns en massa plug-ins som du kan använda. Du kan lägga till sociala tjänster till din blogg eller hemsida, skapa medlemskapsplatser och mycket mer. En annan pluspoäng är att du kan välja mellan olika teman för din blogg eller hemsida.

Tumblr

Att skapa din webblogg på en plattform som har djupt integrerade sociala förmågor. Tumblr är inte lika avancerat som WordPress, men det är väldigt användarvänligt. Det används mest som en webblogg, dvs. inte för hemsidor.

LMS

LMS står för: Learning Management System

Vad betyder Learning Management system egentligen? LMS är en plattform som rymmer alla olika typer av e-utbildningskurser. Att lära sig händer inte bara i skolan, utan även på arbetsplatsen. LMS gör det möjligt att organisera ditt lärande och skär ner på tiden som krävs för att skapa kurser och dela ut materialet till dina kollegor. Det gör inlärningen mer attraktiv och rolig för användare genom att använda en enhet. Skaparen kan t.ex. designa en frågesport, hålla koll på användares framsteg, samt se deras resultat. Läs mer om LMS.

Exempel på Learning Management Systems

Easy-lms.com

Vårt LMS förser dig med mer än bara en sak. Du kan skapa frågesporter, bygga på kurserskapa prov och skriva bedömningsuppgifter. Det är alltså ett vänligt användarsystem med massor av olika alternativ. Klicka på länken för att lära dig mer.

Skillnaden mellan CMS och LMS

CMS är en mer passiv app, den används mest för att visa olika dokument. LMS å andra sidan är en app som användare blir motiverade att interagera med. Elever kan t.ex. testa en frågesport. Skapare kan skapa frågesporter och hålla koll på elevernas utveckling.

Användbara källor

Wikipedia LMS
Wikipedia CMS

Kom igång idag!

Häng med nästan 1 miljon användare och prova på vårt fantastiska verktyg.

Registrera dig kostnadsfritt